Přeskočit na obsah

VELIKONOČNÍ PEČENÍ

VELIKONOČNÍ SUŠENKY – BERÁNCI (OVEČKY)

Kdo by si chtěl na Velikonoce upéct sušenky, může si podle uvedeného receptu dnes připravit těsto (musí odpočívat v lednici přes noc) a zítra 1. 4.  si je společně přes ZOOM v 18:00 hodin upečeme.

Na těsto potřebujete:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu 😀 (pod dozorem rodičů) nebojte se, ono se to při pečení vypeče
  • vanilkový nebo vanilínový cukr
  • kakao (pouze na část těsta)

Postup na přípravu těsta:

  1. Do mísy si odvážíme mouku, cukr, máslo nakrájené na kostky, přidáme vanilkový cukr, rum, 2 žloutky.
  2. Začneme prsty spojovat těsto – můžeme si vše předělat na vál (kuchyňskou desku) a těsto propracovat.
  3. Vzniklé těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici (buď 2 hodiny, ale nejlépe přes noc).
  4. Odpočinuté těsto vytáhneme z lednice.
  5. Odkrojíme si asi 1/4 těsta, kterou lehce rozválíme a posypeme kakaem, zabalíme a krátce prohněteme, aby se těsto obarvilo do hněda.
  6. Ze světlé části tvoříme malé kuličky (asi 1 cm průměr) a skládáme na plech vyložený pečicím papírem do tvaru těla ovečky.
  7. Z kakaové části těsta tvoříme hlavu, nohy, uši a případně ocásek. Vše jemně přitiskneme k sobě.
  8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi 10 minut.

 

Nahoru