VELIKONOČNÍ SUŠENKY – BERÁNCI (OVEČKY)
Kdo by si chtěl na Velikonoce upéct sušenky, může si podle uvedeného receptu dnes připravit těsto (musí odpočívat v lednici přes noc) a zítra 1. 4. si je společně přes ZOOM v 18:00 hodin upečeme.
Na těsto potřebujete:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g cukru moučka
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu 😀 (pod dozorem rodičů) nebojte se, ono se to při pečení vypeče
- vanilkový nebo vanilínový cukr
- kakao (pouze na část těsta)
Postup na přípravu těsta:
- Do mísy si odvážíme mouku, cukr, máslo nakrájené na kostky, přidáme vanilkový cukr, rum, 2 žloutky.
- Začneme prsty spojovat těsto – můžeme si vše předělat na vál (kuchyňskou desku) a těsto propracovat.
- Vzniklé těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout v lednici (buď 2 hodiny, ale nejlépe přes noc).
- Odpočinuté těsto vytáhneme z lednice.
- Odkrojíme si asi 1/4 těsta, kterou lehce rozválíme a posypeme kakaem, zabalíme a krátce prohněteme, aby se těsto obarvilo do hněda.
- Ze světlé části tvoříme malé kuličky (asi 1 cm průměr) a skládáme na plech vyložený pečicím papírem do tvaru těla ovečky.
- Z kakaové části těsta tvoříme hlavu, nohy, uši a případně ocásek. Vše jemně přitiskneme k sobě.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C asi 10 minut.